Две нови зали в ПГ по КТС

Дата:

На 25 март 2014 год. В Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи беше официално открита нова специализирана  компютърна лаборатория за бизнес и софтуер . Залата е оборудвана от Intelligent systems Bulgaria водещият внедрител на ERP и CRM системите Microsoft Dynamics в България, а лицензите са предоставени безплатно от Microsoft. 

Дарители на компютърната лаборатория са Боян Мартинов и Джем Наади – бивши възпитаници на УКТЦ по МТТ.

Втората зала, която бе открита е създадена по Национална програма -„Информационни и комуникационни технологии в училище“ към МОН, съфинансирана от ТУ-София и ПГ по КТС-Правец. В новата зала, учениците ще се обучават по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, проект „Развитие на професионалното образование и обучение в сътрудничество с работодателите“.

Официални гости на събитието бяха проф. д-р инж. Марин Христов – Ректор на ТУ София; Ваня Добрева – Председател на парламентарната комисия по образование и наука; Атанаска Танева, заместник министър по образованието; Румен Гечев – депутат от „Коалиция за България“, Иван Иванов – директор на Дирекция „Информационни и комуникационни технологии“ в Министерство на образованието и науката; Кирчо Атанасов – депутат от „Коалиция за България“ и член на Комисията по образованието и науката; Мария Тошева – ст. експерт професионално образование РИО – София обл, доц. д-р Пламен Вачков; Румен Гунински – кмет на град Правец, Николай Яхов – председател на ОбС-Правец;  бизнес консултант – Мая Макнева- човешки ресурси във фирма „Сименс“; Катя Петкова – експерт ИКТ, фирма Контракс АД; Боян Стоилов – Директор дирекция финанси ТУ София; професор Павел Мартинов – основател и дългогодишен ръководител на ПГ по КТС; проф. Елизабета Вачкова; Станислав Йорданов – фирма Стенс ООД – бивш възпитаник на УКТЦ по МТТ и други.

Гостите бяха посрещнати  под звуците на  Духовия оркестър към ПГ по КТС  и от г-н Недялко Недялков, заместник-директор на гимназията.

Боян Маринов, Търговски Директор на Intelligent Systems Bulgaria и бивш възпитаник на гимназията сподели, че е щастлив за успешно реализирания проект – „Знаем колко важно е за учениците да имат пряк досег с това, което ги очаква в реалната бизнес среда след завършването… Тази година  Intelligent Systems отбелязва 10 годишен юбилей… Дадохме си сметка, че с над 200 реализирани проекта в България и чужбина , вече имаме натрупан значителен опит и експертиза, които можем да споделим с младите хора , с интереси в областта на бизнес софтуера. Благодарение на усилената работа и добрата координация между екипите на Microsoft и Intelligent Systems и г-н Трифонов, директор на гимназията, успяхме за много кратък срок да оборудваме и пуснем в експлоатация залата. Надяваме се, че всички тези усилия ще се възнаградят със знанията, уменията и успешната професионална реализация на възпитаниците на гимназията.“

С новата компютърна лаборатория, за пръв път в училище влиза курс по изучаване на най-разпространените бизнес решения в България – Microsoft Dynamic, които се използват от над 300 от водещите компании у нас. Така, всички ученици преминали обучението, получават значително конкурентно предимство при кандидатстване за работа, тъй като много от работодателите вече поставят като изискване познаване и работа със специализиран бизнес софтуер. За да може курсът максимално да се доближи до реалния бизнес, лекциите ще се водят не от преподаватели, а от служители на  Intelligent Systems. По време на учебния срок, специалисти от различни отдели на компанията ще споделят своя опит и ще решават реални казуси. Основните теми ще бъдат решенията Microsoft Dynamics – ERP и CRM, Cloud технологии, Windows enviroment, Virtuazation, мобилни приложения и други. От следващия учебен срок, курсът влиза в редовната програма на учениците от 12-ти клас.