Зам.-министър на образованието откри научната конференция в НПГ по КТС-гр.Правец

Дата:

Техническият университет София, Регионалното управление на образованието София област и НПГ по КТС-Правец организираха двудневна практическа конференция на тема „Дигиталната трансформация в образованието“. Тя се проведе на 6 и 7 юли в нашето училище, което домакинства събитието.

Сред специалните гости бяха зам.-министърът на образованието Мариета Георгиева, съветникът на министъра Ивайло Старибратов, началникът на Регионалното управление на образованието Росица Иванова, доц.д-р инж. Даниела Минковска-зам.декан на ФКСТ в ТУ-София, главният секретар на ТУ-София Н.Николов, научният ръководител на НПГ по КТС-Правец  проф. д-р инж. Даниела Гоцева, Делчо Делчев – представител на Национален STEM център и др.

Директорът на НПГ по КТС г-н Сираков посрещна гостите и участниците в научната конференция, като ги приветства с добре дошли.

Последва официалното откриване, което направи началникът на РУО София област г-жа Иванова, предоставяйки думата на зам.-министър Мариета Георгиева.

Успешна работа на конференцията пожелаха и всички официални гости.

Първата тема бе представена от доц.д-р инж. Даниела Минковска и тя бе „Дигитализацията на образователния процес в българските училища-предпоставка за успешното интегриране на средното и висшето образование.

С две теми се включи Делчо Делчев от Националния STEM център. В едната той представи самата програма и съобщи интересната новина, че в страната ще бъдат открити общо 2240 STEM кабинета, а в другата тема говори за подходите и средствата при изграждане на качествена визуална среда в училищните STEM пространства.

С много интересна тема в конференцията се включи преподавателят от НПГ по КТС Венцислав Начев, който представи своя разработка  на системи за отдалечено провеждане на STEM експерименти.

Конференцията продължи с презентацията на Денислав Димитров от SCHWARZ-компанията, която вече 6 години е партньор на компютърната гимназия в Правец. Денислав посочи и самия себе си като нагледен пример за това, че пътят към големия успех започва именно от училище. А какво по-добро училище НПГ по КТС, което развива IT талантите!

Много интерес предизвика следващият модул в конференцията-представяне на добри педагогически практики. Зам.-директорът на НПГ по КТС Сийка Ценева и преподавател по БЕЛ презентира иновативна платформа „Да#Запомняме #Интерактивно#за ДЗИ, разработена съвместно с Радостин Динов -десетокласник в нашата гимназия.

Преподавателят от 90-то СУ в София Лилия Борисова представи доклад на тема „учене през големи въпроси“, а Георги Петров от ботевградското ОУ“Н.Вапцаров“ преведе всички през света на реалното и дигиталното, които си дават среща в училищните STEM центрове.

Костадинка Христова от гимназия „К.Фотинов“ в Самоков изнесе доклад на тема „Експериментални търсения в прилагането на компетентностния подход и възможностите, които дава училищният STEM център“.

За „Невронните мрежи“ пък говори Кирил Филипов от гимназия „Велизар Пеев“-Своге. Зам.-директорът на същото училище Анита Ангелова пък представи дигитален урок на тема „Изворът на Белоногата“.

Първият ден от конференцията завърши с дискусия между участниците в конференцията.

Вторият ден започна с презентирането на мултимедиен продукт: „Създаване на електронно учебно съдържание“, представен от Бисерка Петкова -главен учител по математика в ОУ“Н.Вапцаров“-Ботевград.

Директорът на ОУ“В.Левски“ -с.Новачене представи доклад на тема „Дигитална среда, ОРЕС и обучение на деца със СОП в малко училище с концентрация на социално уязвими групи“.

Конференцията завърши с презентирането на научна разработка на тема „Развитие на дигитална образователна среда в училище – „Методически подход в цикъла от уроци с внедряване на информационни и комуникационни технологии в обучението по химия и ООС“, 9 клас. Неин автор бе Ива Цветанова от ППМГ“Ас.Златаров“-Ботевград-учител по химия и информатика.

В края на конференцията участниците изразиха своето удовлетворение от видяното, а организаторите благодариха на присъстващите за големия интерес.

Конференция „Дигитална трансформация в образование“