Медиатека-музей бе открита по повод 30-годишния юбилей

Дата:

В ПГ по КТС-град Правец бе открита Медиатека-музей на първите компютри, принтерна техника и различни устройства, и приспособления, произвеждани в Комбината по микропросецорна техника-Правец. Музейната експозиция откри директорът на професионалната гимназия Трифон Трифонов по повод 30-годишния юбилей на училището.

„Ние сме училището, което бе създадено покрай Комбината за миркопросецорна техника и затова правим този музей, за да се види и остане в историята, какво се е произвеждало в този комбинат. Някои си спомнят с умиление”. С тези думи директорът Трифонов се обърна към бившите директори на комбината –  доц. Пламен Вачков (Председател на Училищното настоятелство), Румен Райчев, Христо Христов и др. Той им благодари, затова, че преди 30 години са създали това училище. „Благодарение на вас то се утвърди и сега училището в момента е едно от най-търсените в страната”, допълни директорът Трифон Трифонов.

Сред присъстващите бе и ректорът на Технически университет Д-р Георги Миков.
Тук бяха и много бивши възпитаници на училището, които гордо са носели славата на училището,  чието име все още е било УКТЦ. Някои от тях, разглеждайки експозицията, си спомниха как са работили по време на учебен час с устройствата, вече в експонати. Посетителите можеха да видят и добре познатата от близкото минало литература, свързана с компютрите и микропроцесоврната техника. Книгата с пожелания пък е съхранила с автентични пожелания за вечни времена, посещенията на делегации от различни страни – Китай, Япония, Русия, Германия и много други.

„Експонатите, които са изложени тук, аз и моите колеги ги наблюдаваме с голямо умиление, защото това е една 30-годишна история”. Това каза доц.Пламен Вачков пред репортер на balkanec.bg. По думите му във времето преди 10 ноември тези компютри, изложени тук, са били върхова технология. „В Европа още не се правеха персонални компютри, а само в  САЩ. За съжаление първият компютър ИМК 1 не е тук . Той се произвеждаше в опитната база наИнститута по системно инжинерство и роботика . Първият в серийно производство е „Правец 8М”, който действително наблюдаваме тук, бе произведен в Комбината по микропроцесорна техника по авангардна технология”, допълни доц. Вачков.
Накрая той не скри вълнението си по повод 30-годишния юбилей на ПГ по КТС, като каза:”Училището е структура, която се съхрани, благодарение на това , че бе създадено към Технически университет и не само. В момента приемът е на много високо ниво и изисква солидна подготовка на кандидатите-ученици”. Той изрази увереност, че и за в бъдеще професионалната гимназия ще генерира добри специалисти, които достойно ще защитават името й.

Етикети: , , ,