НПГ по КТС е ПОБЕДИТЕЛЯТ В СЪСТЕЗАТЕЛНИЯ КОНКУРС НА STEM ALLIANCE COMPETITION – STEM DISCOVERY WEEK 2019

Дата:

Тази година STEM Alliance покани учителите да се включат в STEM Alliance Competition в рамките на STEM Discovery Week 2019.

Основната идея беше да се покаже, че преподаването на STEM е от съществено значение за иновациите в STEM(Science, Technology, Engineering and Mathematics) и за оформянето на бъдещата работна сила на STEM. Освен това, конкурсът имаше за цел насърчаването на образованието и кариерата в тези области като възможност за всички, независимо от пола или оценките в училище. Участниците имаха възможност да представят дейности или ресурси, които контекстуализират преподаването на STEM, кариерно ориентиране и привлекателността на STEM работните места. От многото вдъхновяващи и истински мотивиращи заявления седем дейности и три ресурса бяха особено забележителни и спечелиха наградата на журито.

Една от седемте дейности победители в конкурса – уъркшоп на тема „Аз съм математик“ – се проведе в НПГ по КТС в гр. Правец, България.

Мария Браухле от Института по математика и информатика към БАН запозна учениците с някои водещи аспекти на приложната математика и ги вдъхнови да изучават математика. Да се научат как да използват динамичния софтуер GeoGebra предизвика голям интерес сред участниците. Те решаваха практически задачи от математическо състезание Viva Mathematica-част от хранилището на Scientix, а също така се запознаха и с готови ресурси във Виртуално училище по математика – cabinet.bg. Като резултат от обучението бе направата на „Валентинка“ като пулсиращо сърце.

Наградените учители в конкурса са поканени на STEM семинар, организиран в Брюксел на 14-15 юни в лабораторията „Класна стая на бъдещето“ на Европейската училищна мрежа, където участниците и организаторите  ще имат възможност да се срещнат, да обсъдят и споделят своя опит. Там ще им бъдат връчени и сертификати.

Дейностите на всички победители ще бъдат включени в публикация като част от най-добрите практики в STEM образованието.

 

 

 

 

Какво е STEM?

https://technomagicland.com/bg/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8?11/11