ПГ по КТС – гр. Правец осъществи двучасова видеовръзка и направи виртуална разходка в най-голямата в света лаборатория по физика в Церн-Швейцария

Дата:

Ученици от ПГ по КТС – град Правец осъществиха виртуална двучасова  визита в Церн -Европейската организация за ядрени изследвания.

През цялото време учениците от Професионална гимназия по компютърни технологии и системи – град Правец, под ръководството на г-жа Цеца Цолова Христова – ст. преподавател в училището, реализираха и поддържаха видеовръзката с Церн.

Особено приятна и емоционална бе срещата на живо с бившите трима възпитаници на ПГ по КТС   д.ф.н. Андрей Маринов – физик, Емил Обрешков –
компютърен специалист и Васил Вергилов, които работят в най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици в Церн-Швейцария.

Те от там, заедно със свои колеги направиха виртуалната разходка в лабораторията, която се намира на  100 метра под земята, където е поставен CMS детектор. Учениците видяха места, на които само определени служители на Церн имат право на достъп.