Световният гигант Huawei с интерес към НПГ по КТС

Дата:

 

Управителят на Ентърпрайс бизнес груп в Хуауей Технолоджис г-н Грант бе на официално посещение в Националната гимназия по компютърни системи и технологии.  Компанията Huawei е една от най-бързо развиващите се в света. През юли Хуауей дори успя да изпревари Apple по доставки. Хуауей Технолоджис  е производител на телекомуникационно оборудване и смартфони и е базирана в ШънджънКитай. Компанията е основана през 1987 г. от Жън Джънфей.

По време на визитата си в НПГ по КТС г-н Грант бе придружен от Олга Тениченко, която е ръководител на сектор образователни инициативи в Хуауей-България. В момента един от основните проекти на филиала на китайската фирма в България е свързан именно с дигитализация на училища и изграждане на уайфай мрежи в десетки учебни заведения по програма на МОН. До момента Хуауей е осигурила техниката за безплатен интернет в повече от 200 училища.

В делегацията бе и проф.Ли от Институт Конфуций- София. Институтът е образователен и културен център към Софийския университет, чиято основна дейност е свързана с преподаването на китайския език, разширяване познанията на хората от различните страни за китайския език и култура, развитие на приятелските отношения и разгръщане на международния обмен и сътрудничество между Китай и държавите по света в областта на образованието, науката, културата, икономиката и други сфери.  Институт Конфуций е част от глобалната мрежа китайски образователни институти, които наброяват повече от 400 в целия свят.

Делегацията посети Националната гимназия по компютърни технологии и системи в Правец и се срещна с ръководството на училището. Директорът г-н Трифон Трифонов подробно разказа историята на учебното заведение, разведе гостите из всички компютърни лаборатории, показа им музея на компютрите и представи новите проекти, по които се работи в момента. Представителят на китайския гигант Хуауей прояви нескрит интерес към компютърното училище. Той сподели, че е пълен с идеи за съвместно сътрудничество-от оборудването на кабинети с интерактивни дъски до това Хуауей да учреди шефство с УКТЦ и да наема програмисти.

След това делегацията се отправи към Община Правец. Там гостите бяха посрещнати от кмета Румен Гунински и председателя на Общинския съвет Николай Яхов. В края на разговора, продължил почти два часа, г-н Грант сподели, че е впечатлен от Правец-разположението на града, близостта до София, чистотата и подредеността, добре поддържаната материална база, историята на града, свързана с производството на първите компютри, наличието на компютърна гимназия-единствена по рода си в страната.

Той изрази готовност за взаимно сътрудничество, като спомена, че на по-следващ етап компанията ще подготви и конкретни предложения, като например въвеждане на „умно събиране на отпадъци“, „умно управление на електрическото осветление“ и др.

Накрая г-н Грант записа в официалната книга на Правец: „Надявам се, че взаимното сътрудничество ще се случи и с помощта на Хуауей Правец може да се превърне в истински „смарт сити“ /умен град/ – за показ на цяла България!“.