Ученици от клуба по роботика на ПГ по КТС – град Правец се завърнаха с призови награди от научна сесия на ученическият институт към БАН

Дата:

Възпитаниците  от клуб „Роботика“ към Професионална гимназия по компютърни технологии и системи взеха участие в научната сесия на ученическия съвет към Българска Академия на Науките (БАН) със собствени разработки.

Първият участник – Ивелин Стоянов даде своя принос с  разработката –   „Интегриране на мозъчно-компютърен интерфейс и хумоиден робот“ с научен ръководител проф. д-р Анна Лекова. Другият участник –  Велизар Кунов разработи  „Движение на робот с шест крака при оптимизиран разход на консумирана енергия“,  с научни ръководители проф. д-р инж. Веселин Павлов и инж. Георги Еленчев. Участници от ПГ по КТС  бяха и Стефани Минчева и Радосла Илиев  с „Разработване на 3Д принтирана роботизирана ръка за жестове“. Ментори на двамата са  доц. Иван Чавдаров и инж. Венцислав Начев.

„Мобилен сонар с безжично управление“ представиха учениците Йоана Атанасова и Радослав Тотев, под ръководството на инж. Венцислав Начев. Специална награда – стаж във фирма SPESIMA  GmbH, беше връчена на Биляна Борисова и Иван Спасов със своя проект „Програмиране на хуманоиден робот NAO за учебни цели“ ,  чиито ментор е доц д-р Александър Кръстев.

Учениците Радослав Илиев и Ивелин Стоянов спечелиха ПРИЗ „СИБ ИЗОБРЕТАТЕЛ НА ИТИ’2017“ с тяхната „Роботизирана Хуманоидна Ръка“, разработена съвместно с доц. д-р Иван Чавдаров от Института по роботика към БАН.

Учениците от клуба по роботика бяха поканени и посетиха  фирма SPESIMA  GmbH, където наблюдаваха и се запознаха със системи за индустриална автоматизация, с новостите за  развитието и практиката в тази насока. Ръководството на училището изказва своята голяма благодарност за финансовата подкрепа на Сдружение  „УКТЦ  За Винаги“ и на всички участници от клуб „Роботика“, с пожелания за много здраве и много творчески успехи!

Етикети: , , ,