35 години „МАГИЯТА НА УКТЦ!“

Дата:

 

35 години от своето създаване тържествено отбеляза нашето любимо училище!

Компютърната гимназия бе празнично украсена и така посрещна гостуващите от страната и чужбина многобройни свои възпитаници.

В сградата бе подредена изложба с фотоси, представящи историята на учебното заведение, както и незабравими моменти от живота на цели 35 випуска.

Настоящите паралелки също бяха подредили цветни презентации на класовете със свои послания.

В 16 ч. официално бе открита лекционна зала, която бе кръстена на името на проф. д-р инж. Павел Мартинов – първоосновател на учебното заведение.

Това се случи в присъствието на ректора на Техническия университет проф. дн инж. Иван Кралов и много гости.

Директорът на компютърната гимназия Николай Сираков се обърна с думи на благодарност към проф.Мартинов, който преди 35 години проявява изключителна далновидност, прозирайки колко търсена ще е специалността програмист. Проф.Мартинов от своя страна благодари за оказаната чест и разказа свежи и много интересни спомени от първите години на училището, което тогава стартира като пилотен проект.

Кулминация в честването на 35-годишнината на УКТЦ бе спектакълът под мотото „Магията на УКТЦ“, продуциран от Училищния ученически съвет. 

Той се състоя в големия салон на читалище „Заря 1895“ – Правец, като се излъчваше и на живо в интернет.

Вечерта започна с официална част, по време на която директорът на НПГ по КТС Николай Сираков се обърна с празнично приветствие. Той награди създателите на УКТЦ и хората, допринесли за развитието и утвърждаването на учебното заведение като едно от най-добрите в страната. Почетни плакети бяха връчени на проф.дн Иван Кралов-ректор на ТУ-София, както и на първосъздателите: доц.д-р Пламен Вачков, проф.д-р инж.Павел Мартинов, Стефан Капитанов, инж.Христо Христов, Димитър Найденов, Румен Райчев. С отличията бяха удостоени д-р инж. Трифон Трифонов /първи и дългогодишен директор на УКТЦ/, както и неговите заместници Неделчо Недялков и инж. Радка Йорданова. Плакети получиха и кметът на Правец Румен Гунински, бизнесменът Иван Борисов – възпитаник на УКТЦ и основен дарител на учебното заведение.

Училището е създадено през 1986 г. като Учебно-квалификационен технически център /УКТЦ/, а гениалната идея то да бъде мост между средното и висшето образование се оказва доста прозорлива.

Кметът на Правец Румен Гунински връчи на компютърната гимназия специален плакет за годишнината, както и почетния знак на Община Правец „за принос и добавена стойност към формирането на качествено образование и изграждане на положителен рейтинг на Община Правец в създаването на известни по целия свят новатори, ИТ специалисти и предприемачи“.

Приветствие за годишнината отправиха и основателите на „УКТЦ ЗАвинаги!“.

Спектакълът продължи с презентирането на филм, представящ историята на УКТЦ и създателите на училището, както и училищния живот днес.

Между видеата пък присъстващите можеха да се насладят на прекрасните творчески изпълнения на Мажоретния състав, Духовия оркестър, ученици и гостуващи творци.

Празникът завърши с приветствия, благодарности и подаръци.