Вицепремиерът Марияна Николова избра НПГ по КТС-Правец, за да стартира нова инициатива

Дата:

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и председател на Съвета по киберсигурност Марияна Николова посети днес Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец. Така тя даде старт на инициативата за повишаване на вниманието върху последиците от хакерски атаки и превенцията от тях.

„В условията на бързоразвиващата се дигитализация в глобален аспект вашите знания и умения стават все по-значими за съвременното и модерно развитие на обществото ни“, заяви вицепремиерът пред възпитаници на учебното заведение. Тя отбеляза, че хакерските пробиви в системите на институциите или на частните компании, които за мнозина са вид състезание и изява, всъщност нанасят щети под различни форми. „Използвайте натрупаните знания и умения за доброто на нашето общество и за неговия прогрес“, призова вицепремиерът и изрази увереност, че учениците на Националната професионална гимназия по компютърни технологии имат потенциал да бъдат бъдещи лидери в сектора на информационните и комуникационни технологии.

В рамките на срещата директорът на Дирекция „Планиране и управление на дейности и проекти за електронно управление“ в Държавна агенция „Електронно управление“ Иван Модев представи пред учениците електронното управление и неговото развитие. В срещата участваха също представители на Българската асоциация по киберсигурност и Българската асоциация на сертифицираните етични хакери.

Ростислав Петров, който е шеф на Асоциацията на етичните хакери в България и Мирослав Стефанов – председател на Асоциацията по киберсигурност, представиха пред ученици от НПГ по КТС интересни практически казуси. За най-добрите отговори двамата раздадоха и награди.

Трима възпитаници от НПГ по КТС пък ще имат възможност безплатно да завършат курс по киберсигурност.