PyHero 2024: Учениците от НПГ по КТС гр. Правец се представиха отлично в първото си Python състезание

Дата:

На 6 юни 2024 г. Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в гр. Правец проведе своето първо училищно състезание по програмиране на Python, наречено PyHero. В надпреварата се включиха 21 ученици от 8 до 11 клас, които в продължение на три астрономически часа решаваха три задачи, обхващащи учебния материал по Python. Класирането се базираше на получените точки за всяка решена задача и времето на предаване.

На 13 юни 2024 г. бяха обявени резултатите и се проведе церемония по награждаването на победителите в състезанието PyHero. На първо място се класираха двама ученици с еднакъв брой точки – Виктор Асенов Райков от клас 211 и Петър Стефанов Владов от клас 205. Второто място бе поделено между Мартин Светославов Пантелеев и Красимир Красимиров Железов, и двамата от клас 211. Третото място зае Симеон Росенов Александров от клас 215.

Бяха връчени и поощрителни награди: София Николаева Маринова от клас 214 получи награда за най-добре написан код в задачата с матрици, Росен Росенов Иванов от клас 223 бе отличен за най-добър резултат от девети клас, а Юрий Емануилович Трейман получи награда за най-добре справил се участник от осми клас. Наградите бяха връчени от директора на училището Николай Сираков. Фирма „Технически Иновации“ предостави една от наградите.

Състезанието бе организирано от преподавателите по специални предмети Любомир Димитров и Елена Първанова. Основната цел на инициативата е да засили интереса на учениците към програмирането с Python и да се даде възможност на гимназистите да демонстрират своите знания и умения в програмирането.